اعاده حیثیت چیست ؟ اگر مردی به زن خود تهمت رابطه با مرد نامحرم بزند آیا زن میتواند اعاده حیثیت کند ؟ در این صورت آیا مرد محاکمه میشود ؟
اعاده حیثیت چیست ؟
برای پاسخ به سوال بالا (اعاده حیثیت چیست ؟ ) باید به توضیح جرم افترا بپردازیم ، افترا بدین معنی است که شخصی با علم و آگاهی به بی گناه بودن (یا مجرم نبودن) دیگری به او نسبتی را بدهد که در قانون برای آن مجازاتی تعیین شده است،
مثلا شخصی با علم به اینکه دیگری زنا کار نبوده به او نسبت زنا بدهد یا با علم به اینکه سرقت کار ایشان نبوده به او بگوید که شما سارق بوده ای .
برای توضیح این مطلب مثالی میزنیم که از پرونده هایی است که یکی از همکاران در آن اعلام وکالت نموده است.
طرح یک مورد خاص درباره اعاده حیثیت
خانم اکبری در سال ۸۹ از آقای حمیدی شکایت نموده که ایشان مکررا مزاحمت ایجاد نموده است ( طرفین دعوا همسایه بوده اند ).
دادگاه بدوی با بررسی ادله خانم اکبری رای میدهد که مزاحمتی نسبت به خانم اکبری ایجاد نشده است و حکم به برائت آقای حمیدی میدهد.
خانم اکبری به رای اعتراض نموده و رای در دادگاه تجدیدنظر تایید میشود که نهایتا آقای حمیدی مزاحمتی برای خانم اکبری ایجاد ننموده است.
پس از پایان رسیدگی آقای حمیدی شکواییه ای را علیه خانم اکبری در دادگاه کیفری ارایه میدهد با این موضوع که خانم اکبری با طرح شکایت کیفری مزاحمت باعث بی آبرویی ایشان نزد همسایگان شده و به ایشان افترا زده است.
دادگاه نخستین ، رای میدهد که درست است که خانم اکبری به اقای حمیدی نسبتی را داده که آقای حمیدی مشمول آن نسبت نبوده است(مزاحمت) ، لیکن خانم اکبری در طرح شکایت خود سوء نیتی نداشته است و با علم به اینکه واقعا رفتاری که آقای حمیدی انجام داده است مزاحمت بوده ، این شکایت را تقدیم دادگاه کرده است ، بنابراین حکم به برائت خانم اکبری میدهد.این رای عینا در دادگاه تجدیدنظر تایید میشود.
توضیحات نهایی درباره اعاده حیثیت :
همانطور که ملاحظه میگردد برخلاف تصور عموم که میگویند اگر کسی از شما شکایت کرد و شما مجرم شناخته نشدی میتوانی علیه آن شخص اعاده حیثیت کنی ، صرفا زمانی میتوان علیه شاکی خود اعاده حیثیت داد (اصطلاحا شکواییه افترا داد) که شاکی با علم به اینکه رفتار شما مجرمانه نبوده یا اصلا آن رفتار از شما سرنزده است علیه شما شکایت کند .
چرا که اگر غیر از این بود باید در تمام مواردی که شکواییه منجر به برائت میشد مشتکی عنه از شاکی اعاده حیثیت مینمود.